Desi untul de cacao ne duce cu gandul la ciocolata, acesta este un ingredient pretios si in industria cosmetica datorita proprietatilor sale regenerante. Iti recomandam sa-l incerci pentru ca aduce beneficii nestiute! Pielea ta va profita de hidratare in profunzime, iar simturile tale vor fi rasfatate de mirosul ciocolatei adevarate.
Untul de cacao se obtine din semintele fructelor arborelui de cacao, printr-un proces de presare mecanica la rece. Mai exact grasimea masei de cacao formeaza untul de cacao, iar masa solida ramasa devine prin mainare pudra de cacao.
Untul de cacao este folosit in ingrijirea pielii pentru puterea sa de patrundere in straturile profunde ale epidermei. Poate fi folosit ca atare sau in amestec cu alte uleiuri si unturi vegetale.
Este un unt uscat, de culoare bej galbuie, care insa la contactul cu pielea se topeste rapid. Te sfatuim sa alegi un produs pur, brut, neprocesat, organic, deoarece este mult mai sanatos.
Ce contine untul de cacao?
In primul rand, antioxidanti. Untul de cacao este o grasime vegetala bogata in antioxidanti si o cantitate substantiala de vitamina E, teobromina, fitosteroli, vitaminele A, D, K si B.
Antioxidantii au rolul de a proteja pielea de efectele nocive ale mediului (radicali liberi, praf, poluare etc). Atunci cand este aplicat pe corp, untul de cacao creeaza o bariera intre pielea sensibila si factorii de mediu.
Acest lucru ii confera puternice efecte anti-imbatranire, motiv pentru care este recomandat pentru utilizarea zilnica, dar mai ales inainte si dupa expunerea la soare.
Proprietatile untului de cacao sunt uimitoare. Datorita continutului ridicat de vitamina A si E regenereza pielea foarte bine. Efectele sale sunt vizibile dupa numai cateva zile de utilizare: pielea devine mai catifelata, mai intinsa, mai tanara. Cu cat este utilizat mai multa vreme, cu atat pielea va fi mai intinsa si mai sanatoasa.
In plus, untul de cacao contine polifenoli, substante care inhiba productia de IgE – imunoglobulina, cunoscuta ca factor agravant ale simptomelor de dermatita. Bogat in grasimi mononesaturate si polinesaturate, adica grasimi bune, dar si omega 3 si omega 6, hidrateaza chiar si pielea sensibila, avand proprietati de calmare a iritatiilor.
Beneficiile untul de cacao asupra pielii tale
1. Stimuleaza sinteza de colagen. Untul de cacao ajuta pielea sa isi refaca colagenul de care are nevoie pentru a diminua ridurile si alte semne de imbatranire prematura.
2. Masajul cu unt de cacao hidrateaza, hraneste si regenereaza pielea. Femeile insarcinate pot folosit untul pentru a preveni si a trata vergeturile.
3. Ajuta de asemenea la bronzarea naturala a pielii. Extractul de unt de cacao poate fi adaugat in lotiunile de bronzat pentru a capata bronzul acela auriu mult dorit.
4. Are rol cicatrizant. Untul de cacao este adesea recomandat pentru tratamentul unor afectiuni ale pielii, precum eczemele si dermatitele.
5. Ajuta la repararea pielii extrem de crapate din zonele cu probleme: calcaie, coate si genunchi. Untul de cacao contine o cantitate impresionanta de vitamina E, ceea ce ii confera excelente proprietati emoliente. Dupa ce aplici unt de cacao pe calcaie, poarta intotdeauna sosete!
6. Are efect relaxant asupra mintii datorita mirosului de ciocolata capabil sa elibereze endorfine (substante secretate de organism responsabile pentru starea de bine). Cercetarile recente indica faptul ca masajul cu unt de cacao amelioreaza stresului, stimuland sistemul imunitar.
Cum folosim untul de cacao?
Crema hidratanta: Daca ai o piele uscata, care absoarbe toate uleiurile ce intra in contact cu ea, insa fara nici un efect vizibil, aplica untul de cacao pe post de crema hidratanta.
Dupa ce ai demachiat si curatat bine tenul de orice urma de praf sau machiaj, maseaza cu o cantitate mica de unt si lasa produsul sa intre in piele.
Balsam de buze: Buzele crapate si uscate pot fi revitalizate cu ajutorul untului de cacao. Dupa ce le exfoliezi cu ajutorul unui produs special sau cu o periuta de dinti, aplica untul de cacao pe buze. Il poti utiliza si ca balsam pentru hidratare, cat si ca luciu de buze.
Este important sa ne acordam timp pentru noi insine si sa ne ascultam propriile nevoi. Fie ca este vorba despre odihna, socializare sau activitati creative, trebuie sa avem grija de noi insine pentru a putea face fata provocarilor vietii cu optimism si echilibru.
Sfatul de a petrece timp in natura este foarte bun, pentru ca aerul curat si frumusetea peisajelor pot avea un efect calmant asupra noastra. De asemenea, renuntarea la obiceiurile nesanatoase poate contribui semnificativ la imbunatatirea starii noastre de bine.
Articolul este foarte interesant si ofera informatii valoroase despre cum sa-ti mentii sanatatea mintala in aceasta perioada dificila. Sunt de acord cu ideea ca sportul si meditatia pot ajuta foarte mult in reducerea stresului si anxietatii.